Web Analytics Made Easy - Statcounter

دومین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی تسنیم با مهندسان در حوزه ساختمان با حضور علی جوان‌فروزنده، عضو هیئت علمی دانشگاه و عضو انجمن مفاخر معماری ایران با بررسی وضعیت ساخت و ساز مسکن و نظام مهندسی در اردبیل برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، سلسله نشست‌های تخصصی تسنیم در این دوره به بحث ساختمان و مشکلات عدیده‌ای که مهندسان و مردم با آن درگیر هستند می‌پردازد و مشکلات و دغدغه‌های فعالان عرصه ساخت و ساز را در نشست‌ها مورد بررسی و گفت‌وگو قرار می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دومین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی تسنیم با مهندسان در حوزه ساختمان با حضور علی جوان فروزنده، دکتری تخصصی معماری، عضو هیئت علمی دانشگاه، عضو کمیته زیباسازی استان اردبیل، عضو انجمن مفاخر معماری ایران، عضو انجمن معماران ایران و منتخب پژوشگران برتر کشوری با بررسی وضعیت ساخت و ساز مسکن و نظام مهندسی در اردبیل برگزار شد.

تسنیم: دلیل ورود دلالان به عرصه ساخت و ساز و به دنبال آن آسیب عمیق به حوزه مهندسی وارد آورده چیست ؟

جوان‌فروزنده: ورود دلالان به حوزه ساخت و ساز در کشور می‌تواند تهدید بسیار بزرگی برای نهاد نظام مهندسی باشد که در این زمینه واسطه‌گری‌های بی‌مورد در تمامی وجوهات ساخت و ساز اعم از مقررات ملی و مباحث فنی تا نقشه‌کشی شئونات نظام مهندسی را به خطر انداخته و خدشه‌دار می‌کند.

شان مهندسی و مهندسان در استان اردبیل با ادامه روند دلالی نقشه در حوزه ساخت و سازها تنزل یافته به گونه‌ای که در این حوزه نه صرفا شهرداری و نه صرفا سازمان نظام مهندسی بلکه باید این دو نهاد باید با تعامل و همکاری یک دیگر در بحث ساماندهی و کاهش بهره‌گیری دلالان از موقعیت کنونی حوزه مهندسی به ویژه در مبحث ساخت و ساز گام بردارند، البته ذکر این نکته نیز ضروری است که ورود برخی مهندسان تازه‌کار به عرصه نیز باعث ایجاد برخی شکافها در حوزه ساخت و ساز در استان شده است.

در دهه 70 مصادف با تصویب قانون نظام مهندسی و تایید آن از سوی مجلس برخی مولفه‌های مشخص شد که امروزه با رشد تصاعدی موقعیت مهندسی در جامعه شاهد افزایش مشارکت اجتماعی و مسئولیت‌پذیری مهندسین در عرصه ساخت و ساز هستیم.

از یک سو نهاد نظام مهندسی وابسته به مولفه‌های تاثیرگذار در ساخت و ساز است و از سویی خود نهاد نظام مهندسی از حیث ساز و کارها و مکانیزم برخوردار با ساخت و ساز در فعالیت‌های عمرانی کشور است که ما در قانون مربوط به نظام مهندسی به این موضوع می‌رسیم که نظام مهندسی یک نهاد غیرانتفاعی و عمومی است که نهایتا این نهاد وظیفه نظارت بر صحت اجرای ساخت و سازهای نهادهای غیردولتی را بر عهده دارد.

نظام مهندسی وابسته به نظام ساخت و سازهای غیردولتی و مکانیزم مربوطه به آن است و از طرفی این نظام وابسته به وجود مهندسین و افراد سابقه‌دار، تحصیل کرده در نهادهای دانشگاهی در رشته‌های مهندسی اعم از رشته‌های هفت‌گانه است و طبیعتا دو چالش عمده بر نظام مهندسی قابل تصور است که یکی ارتباط و تاثیر دوسویه ساخت و ساز بر نظام مهندسی و نیز تاثیر حضور مهندسین و افراد خبره در نهاد نظام مهندسی است.

با توجه به اینکه ساخت و ساز مقوله‌ای است که فاکتورهای متعددی در آن دخیل است بالاخص فاکتور اقتصادی که نامگذاری سال 1396 از سوی نگاه تیزبین و با درایت مقام معظم رهبری به نام اقتصاد مقاوتی-اقدام و عمل خود نشان دهنده این است که ضرورتا نیاز هست در این سال توجه بیشتری به امر اتکا به نیروی های بومی در جهت اعتلا و قطع وابستگی به نظام‌های اقتصادی خارج از کشور باشد.

ما در نظام اقتصادی در ساخت و ساز به نوعی با رکود میزان عرضه و تقاضا روبه‌رو هستیم و با توجه به اینکه حوزه مسکن بالغ بر 50 درصد ساخت و سازهای شهری و روستایی ما را در بر‌می‌گیرد عمده‌ترین قسمتی که در نظام‌های مهندسی و ساخت و ساز اقتصاد باید مدنظر باشد ساخت و ساز در حوزه مسکن است.

با توجه به رشد تصاعدی جمعیت در دهه 60 و 70 طبق سرشماری سال 95 حدود 35 درصد خانوارهای اردبیل نیازمند مسکن هستند که در نتیجه ما نیازمند ارتقای مطالبه‌گری در حوزه عرضه و تقاصا هستیم.

تسنیم: چگونه امروزه با وجود عرضه و تقاضا میزان ساخت و سازها به خصوص در حوزه مسکن تقلیل می‌یابد؟

جوان‌فروزنده: این مسئله نشان دهنده این است که فاکتورهای دیگری غیر از عرضه و تقاضا در شکل گیری فاکتور ساخت و ساز موثر است که این امر باید ریشه‌یابی شود فاکتور دومی که می‌توان در ردیف مشکلات نهاد نظام مهندسی به آن اشاره داشت میزان ارائه تسهیلات بانکی است؛در جوامعی مثل کشور ما که نهادهای دولتی و نیز سیستم بانکداری به منظور تعدیل بازار و به منظور توزیع عادلانه محور ظرفیت‌ها در کشور فعالیت دارند نظام‌های بانکی با پرداخت سود بانکی به دنبال ایجاد رونق و ایجاد عدالت تملک مسکن برای اقشار کم درآمد هستند که متاسفانه حبابی عمل کردن حوزه‌های ساخت و ساز در نظام بانکی در اوایل دهه 90 و اواخر 80 منجر به این می‌شود که بازپرداخت اکثر اقساط و اوراق و مطالبات بانکی از سوی افراد به هیچ وجه پرداخت نشود.

هر چه نرخ سپرده‌های بانک‌های عامل افزایش و ریسک‌پذیری سرمایه‌گذاری در حوزه ساخت و ساز بیشتر ‌شود به همان اندازه تمایل برای سپرده گذاری نیز افزایش می‌یابد و این امر به تدریج سودآوری را به دنبال خواهد داشت و با اغماض به اینکه در مرکز استان اردبیل میزان صدور پروانه ساختمانی در سال‌های 94 و 95 ، 5 درصد است، این میزان بسیار کمتر است.

برای رسیدن به وضعیت آرمانی در ساخت و سازهای شهری باید به دو حوزه ورود نهاد نظام مهندسی دقت داشت، یک حوزه مقررات ملی ساختمان و مباحث فنی و دوم نقش‌دهی مهندسین رشته‌های مختلف در شکل گیری نقش نظارتی و مسئولیتی در نظام مهندسی که برای رسیدن به وضعیت آرمانی در نهاد نظام مهندسی در کشور و به ترتیب استان اردبیل ملزم به استفاده از پتانسیل‌های موجود هستیم که باید دقت داشت که ما هنوز از نظام مهندسی کامل و بی عیب و نقص و همان ایده‌آل فاصله داریم.

ما در حوزه مهندسی دارای فرصت رشد و توسعه هستیم که از سویی این فرصتها یک تهدیدی هم به همراه خواهد داشت که عدم مدیریت صحیح این نیروها و انرژیها را به اهداف نمی‌رساند و طبیعتا نظام مهندسی اردبیل در جای خود تاثیرگذار بوده که در بحث ضرورت رسیدگی به مقررات ملی در نظام مهندسی ساختمان نیز بسیار خوب ارزیابی شده است.

تسنیم: در دوران معاصر اردبیل فاقد بنای شاخص شهری است این کمبود از کجا نشات نمی‌گیرد؟

جوان‌فروزنده: ما در استان اردبیل تک بنا نداریم، المان خاص نداریم ساختمان و بنای شاخص هم نداریم که نکته مهم در این رابطه این است که در مورد بنای شاخص ابتدا باید تعریف شود، این بناهای شاخص هست که واژه مدرنیست که وارد معماری شهری شده که وقتی در مورد بنای شاخص صحبت می‌کنیم ساختمان‌های بلند با فرم‌هایی خاص برای ما متجلی می‌شود.

بنای شاخص صرفا به معنای وجود ساختمان‌های انگشت نما نیست بلکه یک خانه قدیمی همراه با بافت خاص و سنتی می‌تواند یک بنای شاخص باشد، ولی میتوان به این مسئله اذعان کرد که در دوران معاصر بنا و یادمان شاخصی در اردبیل طراحی و اجرا نشده و این امر از اقتصاد، آمار بیکاری و از این قبیل فاکتورها نشات میگیرد، همه اینها در شکل‌گیری یا عدم استقبال از بافت و بنای شاخص دخیل هست.

شهرداری و ارگان‌های مرتبط می‌تواند با برگزاری مسابقات در زمینه‌های مختلف مهندسان را به چالش بکشند تا با ایجاد نظامی تشویقی برای طراحان شاهد کارهای فاخر و درخور شان اردبیل باشیم.

بازرس در سازمان نیز نقش اساسی دارد به طوری که وظیفه بررسی و رسیدگی به تمام امور را دارد و قطعا حضور شخصی مسلط به قوانین و آشنا به امور برای اعضا مهم بوده و روحیه مطالبه گری فرد بازرس بسیار حائز اهمیت است.

قدرت رسانه و نفوذ آن بین مردم، برای تنویر افکار چه در سطح کلان و چه در سطح خرد و تخصصی بسیار زیاد بوده و افزایش آگاهی مردم به خصوص مهندسان، با وظایف و حقوق خود، روحیه مطالبه گری را بالا برده و کمک مهمی به ارتقا فرهنگ و تخصص می‌کند.

گفت‌وگو از بهرام آدشیرین پور

انتهای پیام/

دکتر فروزندهدکتر فروزندهدکتر فروزندهدکتر فروزندهدکتر فروزندهدکتر فروزندهنیازمند ارتقای روحیه مطالبه‌گری عمومی در حوزه ساخت و ساز هستیمدکتر فروزندهدکتر فروزندهدکتر فروزنده R41374/P1357/S6,49/CT2

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۵۴۴۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از کاهش زمان و فرآیند پروانه ساختمانی تا پیشتازی شیراز به لحاظ ارائه خدمات مهندسی

دیدار مدیریت شهری و هیئت رئیسه سازمان نظام مهندسی فارس در ساختمان سپهبد شهید سلیمانی شهرداری شیراز برگزار شد.

شهردار شیراز در این دیدار اظهار کرد: شهر شیراز و استان فارس در ایام نوروز جزو گردشگر پذیرترین شهر و استان کشور بود که خوشبختانه بدون هیچ حادثه‌ای باوجود بارش شدید باران، سپری شد.

محمدحسن اسدی تصریح کرد: موفقیت‌های کسب شده در شهرداری شیراز حاصل تلاش خانواده ۱۳ هزار نفری این مجموعه، تیم همدل و متخصص مدیریت شهری، شورای اسلامی این کلان‌شهر، دستگاه‌های اجرایی، خدمات‌رسان و نظارتی است و وفاق با نظام مهندسی نیز مرهون این همدلی بین مجموعه‌ای است.

او در بخش دیگر سخنان خود به مسائلی نظیر کاهش مدت زمان و فرآیند صدور پروانه ساختمانی سخن گفت.

شهردار شیراز همچنین بیان کرد: بیش از دو هزار پروزه در شهرداری شیراز فعال است و هیچ پروزه تعطیل و نیمه تعطیلی نداریم.

اسدی خواستار همدلی در حفظ عنوان شیراز؛ پایتخت محیط زیست آسیا شد.

 نایب‌رئیس کمیسیون شهرسازی، معماری و هوشمندسازی شورای اسلامی شهر شیراز نیز در بخشی از این نشست با بیان اینکه اکثر مهندسین شهرداری شیراز در بخش‌های مختلف عضو خانواده بزرگ نظام مهندسی هستند، گفت: نظام مهندسی فارس سرآمد نظام مهندسی‌های سراسر کشور است.

محمود صفایی خاطرنشان کرد: کلان‌شهر شیراز به لحاظ ارائه خدمات فنی و مهندسی نیز سرآمد و موجب افتخار است.

او همچنین با تصریح بر این موضوع که منافع عمومی سرلوحه کار این نهاد قرار دارد، عنوان کرد: نظارت بر تخطی کنندگان مسائل فنی از مهمترین موضوعاتی است که باید برای حفظ قداست مجموعه نظام مهندسی در اولویت قرار گیرد.

قائم مقام شهردار شیراز نیز در ادامه این نشست اظهار داشت: بودجه شهرداری شیراز در سال گذشته و در زمانی که صحبت از تعریف بسته ۵۰ هزار میلیارد تومانی شد، ۲۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بود.

آرش فرج‌زاده با تصریح بر این نکته که در واقع دو برابر کار یکسال، پروژه در شهرداری شیراز تعریف شد، گفت: با همکاری شورای اسلامی شهر شیراز، این مهم محقق و در بهمن ماه ۱۴۰۲ تقریبا نیمی از پروژه‌ها افتتاح و عملیات اجرایی نیم دیگر پروژه‌ها آغاز شد و عملا شهرداری شیراز سال گذشته با تعامل دستگاه‌های اجرایی بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومان پروژه را به سرانجام رساند و یا عملیات اجرایی آنها را آغاز کرد.

او با بیان اینکه امسال هم این مهم در حال برنامه‌ریزی است و به زودی اعلام خواهد شد، از تعریف و تدوین برنامه عملیاتی و راهبردی در سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۴ توسط شورای اسلامی شهر و شهرداری شیراز سخن گفت و افزود: ۴۴ پروژه کلان در این راستا تعریف شد که بسته محرومیت‌زدایی نیز یکی از مهمترین این پروژه‌هاست.

فرج‌زاده همچنین تسهیل پاسخگویی به مراجعین شهرداری را از مهمترین برنامه‌های تعاملی و مشترک شهرداری و نظام مهندسی عنوان کرد.

معاون معماری و شهرسازی شهرداری شیراز نیز در ادامه این نشست تاکید کرد: پروژه‌های شهرداری شیراز به همت مدیریت مطلوب، فعال است.

مهدی قلندری با اشاره به در خصوص برنامه‌هایی که توسط معاونت متبوع در بازه زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تدوین شده، سخن گفت.

وی همچنین از ارائه آموزش‌های لازم به نیرو‌های متخصص در شش ماهه نخست امسال در رابطه با نرم‌افزار جدید نحوه بررسی نقشه‌های ساخت و تاسیسات خبر داد و گفت: در حال حاضر این مهم به صورت سری انجام می‌شود که با استقرار نرم افزار جدید، آموزش به نیرو‌های متخصص هم در دستور کار قرار خواهد گرفت.

رئیس سازمان نظام مهندسی فارس نیز در این جلسه عملکرد شهرداری شیراز در سال گذشته مبنی بر افتتاح و کلنگ‌زنی بیش از هشتاد هزار میلیارد تومان پروژه را کاری بسیار سخت و تحسین برانگیز عنوان کرد و گفت: این مهم به زبان کاری ساده، اما در عمل بسیار سخت است.

ستار خورشیدی به ارجاع پرونده‌های ساختمانی به سامانه ارجاع و سامانه شفافیت اشاره و تصریح کرد: یکی از ارکان سالم سازی، ایجاد شفافیت است.

او با بیان اینکه در بحث تفکیک نیز نظارت با نرم افزار و ثبت سیستمی انجام می‌شود، خاطرنشان کرد: برای نخستین بار تمام پرونده‌ها در حال اسکن هستند که ۵۰ درصد آنها انجام شده است.

رئیس سازمان نظام مهندسی فارس عنوان کرد: افتخار سازمان نظامی مهندسس فارس این است که با شهرداری به عنوان یکی از ارکان اصلی در ساخت‌وساز و نظارت، راهکار تعاملی را پیش بگیرد.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • ارتقای سطح سلامت روان اقشار کم‌برخوردار
  • ارتقای فرهنگ و سواد سلامت از اولویت‌های حوزه بهداشت است
  • نیازمند تحول در نگرش عمومی جامعه در حوزه وقف هستیم
  • از کاهش زمان و فرآیند پروانه ساختمانی تا پیشتازی شیراز به لحاظ ارائه خدمات مهندسی
  • از کاهش زمان و فرآیند پروانه ساختمانی تا پیشتازی شیراز به لحاظ ارائه خدمات فنی و مهندسی
  • به عنوان یک مطالبه عمومی ایجاد یک سکو دائمی برای عرضه پوشاک عفیفانه ضروری است
  • بیش از ۲۰۰۰ پروژه در شهرداری شیراز فعال است
  • نرخ ساخت منطقی نیست/ ابلاغ تعرفه حق‌الزحمه مهندسان نظام مهندسی
  • اطلاعیه جذب نیروی انسانی شرکت پتروپالایش سهروردی صفاهان زیرمجموعه هلدینگ پتروپالایش اصفهان
  • تکمیل جاده سربند- مشگین‌شهر نیازمند یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار است